Начало Новини Обучения по програмата „Глоб@лни библиотеки – България”
Обучения по програмата „Глоб@лни библиотеки – България” ПДФ Печат Е-мейл
Събота, 12 Март 2011 18:14

В Регионална библиотека „Светослав Минков” стартира пилотното обучение по програмата „Глоб@лни библиотеки – България”. То започна на 7-ми март 2011 г. и ще продължи до юли 2011 г.

В него ще бъдат включени 30 библиотекари от областта, представители на 9 библиотеки, включени в програмата по Етап 2009.

 

Общо 455 обществени библиотеки, включени в програмата по Етап 2009, вече са получили компютри и периферна техника.

Библиотекарите ще бъдат обучени да работят с операционната система Windows 7, офис пакета Microsoft Office и Интернет. Така те ще могат да прилагат придобитите знания в своята работа и да помагат на потребителите.

Обучителната програма включва четири тематични направления: Информационни и комуникационни технологии; Организация и управление на работата в обществената библиотека; Услуги в модерната библиотека; Общуване и работа с потребители и общности.

Планира се до 2013 година 3000 библиотекари от цялата страна да преминат през обученията.

Програмата „Глоб@лни библиотеки – България” е съвместна инициатива на Министерството на културата и Програмата на ООН за развитие и се финансира с 15 милиона щ.д. грант от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, дарение на софтуерни продукти от Майкрософт и насрещно финансиране от централния и местните бюджети в България. Партньори в изпълнението на програмата са Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националната сдружение на общините в Република България и Българската библиотечно-информационна асоциация.

От месец април 2011 г. започва доставката на ИКТ оборудване за още 352 библиотеки от Етап 2010.

 

Снимки от обучението

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам