Начало Новини Литературни витрини в Регионална библиотека „Светослав Минков”
Литературни витрини в Регионална библиотека „Светослав Минков” ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Петък, 22 Април 2011 13:32

От фонда на Регионалната библиотека в Читалнята са аранжирани витрини.  Едната отразява творчеството на Христо Крапер. Роден на 22.04.1946г. в гр. Перник. Завършил ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – българска филология.

Заради публикуването на стихотворението „Насаме с Левски” /1983/, по случай 110 години от обесването му, е принуден да напусне преподавателската си работа. Крапер работи шестнадесет години на доменните пещи като чугунодобивчик.

Публикува в местния и централен печат, литературни сборници и алманаси.

Христо Крапер е алпинист, катерил почти всички сложни и трудни маршрути в нашите планини, в Карпатите, Татрите, Саксонска Швейцария и др. Той е един от малцината пернишки алпинисти, партньор и свръзка на легендарния Христо Проданов. Написал е стихотворението „Балада за Христо Проданов”.

Христо Крапер е единственият пернишки автор, носител на националния приз за поезия „Златна лира” /1980/.

Втората витрина е посветена на 23 април – Международен ден на книгата и авторското право. 23 април е символична дата за световната литература – на тази дата умират Сервантес, Шекспир и перуанския автор Инка Гарсиласо де ла Вега. И за да е пълно съвпадението всички те умират през 1616 година.  На 23 април обаче са родени автори като Морис Друон, Владимир Набоков и други. По тази причина и от ЮНЕСКО са избрали дата за Международен ден на книгата и авторското право.

В литературните витрини са изложени книги, публикации в периодични издания и художествена литература от фонда на библиотеката.

Снимки

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам