Начало Новини С ПЕРНИК В СЪРЦЕТО – ЗАВИНАГИ!
С ПЕРНИК В СЪРЦЕТО – ЗАВИНАГИ! ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Сряда, 27 Април 2011 12:07

На 26.04.2011г. /вторник/ от 17.30ч. в Малкия салон на Двореца на културата се състоя честване на 85-та годишнина на писателя Цанко Живков.

Цанко Живков е роден в гр. Перник. Основно образование завършва в родния си град и 15- годишен започва да пише и печати в ученическото списание "Младежко слово". Учи право в Софийския университет и работи като миньор, от което се раждат първите му очерци и книги, както и дневникът - роман "Мъже под земята". Ръководител е на литературния кръжок към градското читалище и допринася за израстването на участниците в него. Редактира многотиражките на Мината и на машиностроителния завод "Струма", журналист е в местния вестник и кореспондент на централни вестници и списания. Работи във вестник "Труд" и във вестник "Литературен фронт".
Автор е на книгите: "Пътища", "Граовци", "Звезди", "Край Струма", "Звезда на съгласието", "Промяната", "Изгубеният век", "Аз съм Йоцо", "Пернишки тетрадки", "Бусинско възкресение", "Писаници", драмата "Кракра", "За родното място на Отец Паисий", "Златоустият Григорий Петров" и др. Последната за сега негова книга "Драми" бе представена за първи път пред перничани на Честването.

Литературно-музикалната среща по повод 85-годишнината от рождението на Цанко Живков бе организирана от Община Перник, Общински комплекс „Дворец на културата”, Регионална библиотека „Светослав Минков” и Сдружение на българските писатели.

Всички уважили тържеството получиха специалният брой на вестник „Литературен форум” посветен на 85-годишнината на Цанко Живков.

Официални гости бяха проф. д-р Михаил Неделчев и литературният критик и издател Константин Еленков. Водещ бе Иван Йорданов, присъстващите чуха части от произведения на Цанко Живков в изпълнение на актьорът Иван Бурджев  от ОДТ „Боян Дановски” – Перник и  музикални изпълнения на Народния оркестър при ОК Дворец на културата.

Поздравления, пожелания, цветя и подаръци поднесоха: Нено Темелков - депутат; Илинка Никифорова - директор на общинската дирекция "Образование и култура";  Петьо Фетфов - директор на Двореца на културата; Росица Ангелова – главен библиотекар в Регионална библиотека „Светослав Минков”; Кирил Манов; Георги Маринов; Стоян Чифлички – Танани; Светозар Захариев и др.

Много творци и приятели уважиха 85-годишнината на писателя.

От фонда на Регионалната библиотека в залата бе аранжирана изложба,  отразяваща творчеството на Цанко Живков.

Снимки

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам