Начало Новини Ангел Малинов в Регионална библиотека „Светослав Минков” – Перник
Ангел Малинов в Регионална библиотека „Светослав Минков” – Перник ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Вторник, 16 Август 2011 20:14

На 16 авг. 2011 г. от 11.00 ч. в Читалнята на библиотеката се проведе среща-разговор по повод 50-годишнината на поета, литературния критик и педагога Ангел Малинов.

Ангел Малинов е роден на 16 авг. 1961 г. в гр. Трън.

Той е завършил българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Живее и работи в Перник като учител по български език и литература в ГПЧЕ „Симеон Радев”-Перник. Носител е на множество литературни награди: „Академия-85”, награда на вестник „Студентска трибуна”, списание „Тракия”-1987. За първата си поетична книга „Каменно око”-1989 печели Голямата награда „Южна пролет”, а втората му поетична книга „Падането на Рим”-1995 излиза с конкурс от Националния център за книгата. Автор е на стихосбирката „Мелодия с продължение” и на хитовите учебни помагала на издателство „Труд” – „От Ботев до Талев”, „Нови литературни теми и анализи”, „От Каравелов до Йовков”. Последната му поетична книга е „Обратният път”. Носител е на редица престижни национални отличия за литература. Има стотици публикации в централния печат и преводи в чужбина. Член е на Съюза на българските писатели.

 

Ангел Малинов е човекът осмелил се да пренапише „Под игото”, като съкращава оригиналния Вазов текст, и има куража да застане срещу всички, които твърдят, че класическите произведения трябва да се консумират само в автентичния им вид. Свои литературни разработки той прави и на романа „Тютюн” на Димитър Димов.

Творчеството на Ангел Малинов ще достигне и до Марс, по специална програма на НАСА, която ще изпрати на червената планета произведения на известни автори от целия свят.

В Читалнята от фонда на библиотеката бе подредена литературна витрина съдържаща книги, публикации в периодични издания от и за Ангел Малинов, фотоси, художества литература и учебни помагала.

На срещата поздравления, пожелания и цветя поднесоха: Регионална библиотека „Светослав Минков”; инж. Славка Георгиева – административно-стопански директор на Общински комплекс „Дворец на културата”; Людмила Владимирова –педагог по история в ГПЧЕ „Симеон Радев”; Иван Ерулски-информатор в Регионален исторически музей-Перник;  Иван Хранов-старши експерт в отдел „Културна дейност” Общински комплекс „Дворец на културата”.

 

Снимки от събитието

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам