Начало Новини Открит урок по литература
Открит урок по литература ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Вторник, 08 Ноември 2011 20:59

На 4 ноември 2011 г. /петък/ от 13.00 ч. в читалнята на Регионална библиотека „Светослав Минков”, съвместно с Народно читалище „Елин Пелин-1903” и Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски” се проведе поредният открит урок по литература.

 Този път повод бе 80 годишнината от рождението на Иван Карик – един от основателите на първия литературен кръжок в Перник.

 

Иван Карик е псевдоним на Иван Захариев Йосифов /4.11.1931 – 16.07.1986/. Роден е в град Перник. Бил е миньор, редактор в местните вестници „Рудничар”, „Ленинец”, „Димитровско знаме”, кореспондент на радио София. Бил е актьор в Пернишкия театър. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски” - журналистика. Член на Съюза на българските журналисти. Награждаван с почетен знак на СБЖ – „Златното перо”. Негови творби са включени в литературните сборници „Прилив” /1957/, „Смяна” и „Вихрушки”. Първата му стихосбирка „Луната и въртележката” /1966/ излиза с предговор от Радой Ралин. Посмъртно е издадена втората книга на поета „Биография на любовта ми” /1986/.

Лектор в открития урок бе Румен Шекерджиев, добре познат сред журналистическите и писателски среди. Роден в Перник. Завършил Висшия педагогически институт в Благоевград. През 1987 г. излиза неговият сборник с разкази „Маска на Арлекин”, а през 1990  и „Град без летище”. Свои произведения е издал на руски, сърбохърватски и украински език. Член е на съюза на българските  журналисти.

Румен Шекерджиев запозна присъстващите с живота и творчеството на Иван Карик, оставил завинаги трайни следи в литературната история на Перник, а библиотекарят Аделина Стефанова описа творческата атмосфера на първия литературен кръжок „Христо Смирненски” към читалище „Иван Гарванов”, като цитира Цанко Живков, Георги Маринов, Светозар Захариев и Иван Карик.

Първият кръжок е създаден през 1945 г. и  включва 15 човека. Творчеството на перничаните е забелязано и на сбирките им гостуват изявени поети и писатели, като: Елисавета Багряна, Павел Матев, Добри Жотев, Георги Джагаров, Божидар Божилов, Славчо Васев и други. Това дава нов импулс в творческите изяви на участниците: Иван Карик, Захари Захариев, Иван Иванов, Румен Шекерджиев, Любчо Костов, Георги Маринов и други.

Регионална библиотека „Светослав Минков”  подреди в залата литературната витрина за Иван Карик, включваща: книги, публикации в периодични издания, художествена литература от краеведския си фонд.

Снимки

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам