Начало Новини „Баба Марта мартеничките раздава”
„Баба Марта мартеничките раздава” ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Вторник, 06 Март 2012 10:27

На 01 март 2012 г. от 11.00 ч. на гости в Регионална библиотека „Светослав Минков” бяха възпитаниците на ЦДГ № 2 „Родолюбче”.

Те бяха запознати от библиотекарят  в Детски отдел с легенди и предания за тълкуването на червено-белия символ на мартеницата, както и с обичаите и традициите през пролетните празници.

 

Червеният цвят, според народната вяра, символизира живота и притежава способността да прогонва злото и болестите. Белият е символ на дълголетието и вечността. Затова мартеницата се явява благословия за здраве и дълъг живот. Тя се носи или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво.

Възпитаниците от ЦДГ № 2 изнесоха, подготвена от тях и педагозите им, литературно-музикална програма за Баба Марта. На всяко дете бе вързана мартеница за здраве.

В Читалнята бе подредена тематична изложба с литература от фонда на библиотеката.

Снимки

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам