Начало Новини Музикално - образователна лектория
Музикално - образователна лектория ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Петък, 20 Април 2012 11:18

На 20 април 2012 г. от 17.45 ч.  Регионална библиотека „Светослав Минков” съвместно с Обединената школа по изкуства към Общински комплекс „Дворец на културата” проведоха музикално - образователна лектория.  

Посветена на 100 години от рождението на Парашкев Хаджиев, 110 години от рождението на Веселин Стоянов и 90 години от рождението на Александър Райчев.

 

Проф. Парашкев Хаджиев е най-големият български оперен композитор и именит педагог. Роден на 14 април 1912 г. в София.  Завършил Композиция в Софийска музикална академия (при Панчо Владигеров). Специализирал във Виена, Прага и Берлин.  Автор на: оперите "Деляна", "Мадам Сан Жен", "Имало едно време", "Луд Гидия", "Айка", "Албена", "Юлска нощ", "Майстори", "Пет милиона и нещо отгоре", "Мария Десислава", "Звезда без име"; симфонична "Младежка танцова сюита"; 2 струнни квартета; 2 сонати за цигулка и пиано; концертино за цигулка и оркестър, концертино за флейта и оркестър; сюита за цигулка и пиано; пиеси за пиано, хорови и солови песни.  Негови опери и балети са поставяни в Русия, Румъния, Полша, Чехия, Германия, Белгия, на сцените на всички български музикални театри.  Удостоен с Димитровска награда (1962). Починал на 28 април 1992 г.

Веселин Анастасов Стоянов е български композитор, пианист, музикален педагог и общественик. Роден на 17 април 1902 г. в Шумен, в семейството на Анастас Стоянов. Музиката заема важно място в живота на Веселин Стоянов още в детските му години. Той учи пиано първоначално при баща си, а след това - от 1922 г. - при своя брат Андрей Стоянов в Държавната музикална академия. Завършва Музикалната академия като пианист през 1926 година. През 1926 година той заминава за Виена, където изучава композиция при проф. Франц Шмид, пиано при проф. Виктор Ебенщайн и известно време при проф. Пол дьо Кон. През 1930 г. Стоянов се завръща в България и се включва активно в обществено-музикалния живот През 1958 г. се появява операта "Хитър Петър", в която оживяват образите на старата народна приказка, а през 1966 г. е завършен и балетът "Папеса Йоанна", от който са извлечени две сюити за оркестър. За изключителните си заслуги към българската култура Веселин Стоянов е удостоен с високи отличия. Умира в град София на 29 юни 1969 година.

Александър Райчев с музика се занимава от ранна възраст. Учи при при проф. Ас. Карастоянов и проф. П. Хаджиев. През 1934 е частен ученик по композиция на проф. П. Владигеров. Завършва музикално-теоретичния отдел на ДМА (дн. ДМА “П. Владигеров”) (1947) с пиано и композиция при проф. П. Владигеров. Специализира в Музикалната академия “Ференц Лист” в Будапеща (Унгария) композиция при Я. Вишки и З. Кодай и дирижиране при Я. Ференчик (1949-50). Още като студент работи в музикалния отдел на Радио София, след това е диригент на оркестъра на Народния театър за младежта. От 1950 е преподавател, от 1962 професор по хармония, по-късно и по композиция в ДМА. Ректор (1972-79). През 1990 е обявен за почетен член-академик на Кралската академия за наука и изящни изкуства в Брюксел (Белгия) и почетен член на Международната асоциация за съвременна музика в Баден-Баден (Германия). Председател на СБК (1980-90). Член на СБФД. Автор е на: 3 опери и 1 радиоопера, 2 балета, 1 оперета-ревю, детски опери и музикални приказки; 6 оратории, 3 кантати и 1 литургия; 6 симфонии, 5 увертюри; концерти и други произведения за симфоничен камерен и струнен оркестър; камерни творби; около 30 песни за глас и пиано; над 600 хорови и детски песни; музика към театрални постановки, документални и игрални фирми и др. Многократно е получавал награди за свои произведения, отличаван е с много ордени, медали, почетни звания и др.

В музикално – образователната лектория  взеха участие възпитаници от Школата по пиано към ОШИ-Перник: Калина Огнянова, Александър Стоицев, София Камизани, Преслава Николова, Александър Димитров, Камен Стефанов, Чара Красимирова, Цветина Крайнева, Христиана Христова, Ивона Кирилова.

Снимки

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам