Начало Новини НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕЧНА СЕДМИЦА 14 – 18 май 2012 г.
НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕЧНА СЕДМИЦА 14 – 18 май 2012 г. ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Петък, 18 Май 2012 17:11

В рамките на Националната библиотечна седмица Регионална библиотека „Светослав Минков” проведе на 14 май 2012 г. от 10.30 ч. среща под мотото „Любими книжки – многознайки”.

Деца от ЦДГ № 2 „Родолюбче” се запознаха с новата литература и работата на Детски отдел. За професионалния празник на библиотекарите, възпитаниците от градината бяха подготвили литературно-музикална програма.

На 15 май 2012 г. Регионалната библиотека подреди витрина, по повод 120 години от създаването на химна „Върви, народе възродени!”. Стоян Николов Михайловски (1856-1927) виден български писател, публицист и общественик, поет-философ и сатирик, майстор на баснята и епиграмата. Роден в гр. Елена. На 15 май 1892 г. Стоян Михайловски  написва стихотворението "Кирил и Методий" като проект за български всеучилищен химн. Същата година то е отпечатано в списание "Мисъл" в Русе. Стихотворението става известно през 1901 г., когато в навечерието на празника на светите равноапостоли Кирил и Методий (11 май стар стил) Панайот Пипков написва музика към текста. Оттогава стихотворението е обичан от всички празничен химн на славянските равноапостоли свети Кирил и Методий, известен най-вече като "Върви народе възродени...".

„Библиотекар ще стана аз!” се проведе на 16 май 2012 г. от 10.30 ч. в Регионална библиотека „Светослав Минков”. Деца от група „Калинка” от ЦДГ № 8 „Изворче” бяха в библиотеката. Малчуганите се запознаха с фонда на Детски отдел, разгледаха красивите и богато илюстровани книжки,  посетиха и обособения детски кът. Запознаха се с работата на библиотекаря в отдела и регистрирането на нови читатели. Възпитаниците от  детската градина изнесоха, подготвена от тях и педагозите им, литературно-музикална програма. В читалнята прозвучаха стихчета и песнички за грамотността, знанието и книжките. На библиотекарите децата подариха свои рисунки.

Снимки

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам