Начало Новини Регионална библиотека „Светослав Минков” представи нов библиографски указател
Регионална библиотека „Светослав Минков” представи нов библиографски указател ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Неделя, 27 Януари 2013 09:15

На 23.01.2013 г. в Конферентната зала на Двореца на културата в гр. Перник от 17.00 ч. бе  представен библиографски  указател „Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” – Перник”.

bibliografski ukazatel Съставител на указателя е Димитрина Чалъкова – методист в Регионална библиотека „Светослав Минков”  – Перник,  редактор   проф. д-р Донка Правдомирова, предговор Цветана Манова – етнолог и художествено оформление на корицата – Сашо Евтимов.

 Указателят е първото самостоятелно библиографско изследване на литература за маскарадните игри за периода 1939 – 2011 г., включващ 1124 библиографски записа.

Издирените материали са систематизирани в няколко раздела. В основен дял са представени първо общи изследвания за маскарадните игри в България и публикациите, посветени на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”- гр. Перник.

Във втори раздел са групирани „Публикации в периодичния печат” в няколко подтеми: „Предистория на фестивала”, „Фестивалът” и „Наградените групи от фестивалите”. В самостоятелен раздел са представени публикации за участието на пернишките маскарадни групи в други фестивали – национални и международни.

Във всеки раздел библиографските записи са подредени хронологично-азбучно. Библиографският текст е допълнен с два фактографски раздела, които съдържат непубликувани материали за създаването на фестивала и фотографии на маскарадни групи, маски и ликове.

 На представянето на изданието празничното настроение в залата повиши Ансамбълът за народни песни и танци към Двореца на културата. През цялото време на мултимедийна презентация присъстващите наблюдаваха фотографии от маскарадните фестивали.

Сред гостите в залата бяха зам.-кметът Илинка Никифорова, директорът на дирекция „Образование и култура” в община Перник Снежанка Викторова, както и много културни и образователни дейци. 

Снимки от събитието

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам