Начало Новини ПЪРВИ СТЪПКИ В ПРОГРАМИРАНЕТО С РОБОТА ФИНЧ В ПЕРНИК
ПЪРВИ СТЪПКИ В ПРОГРАМИРАНЕТО С РОБОТА ФИНЧ В ПЕРНИК ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Вторник, 18 Октомври 2016 17:29

С поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч (finch robots), българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодиранетo (Europe Code Week).

От 15 до 23 октомври 2016 г., специалисти от обществените библиотеки в единадесет български града ще помогнат на децата да направят първи стъпки в програмирането по един интересен начин.

Регионална библиотека „Светослав Минков” гр. Перник проведе обучение за деца на 18.10.2016 г. от 13.00 часа в голямата читалня. Предоставените пет финч робота бяха демонстрирани от специалисти пред ученици от ОУ „Св. Иван Рилски”. Това е нов вид робот за обучение по компютърни науки, провокиращ въображението на децата. Дизайнът и функционалността му са резултат от четиригодишно проучване на университета „Карнеги Мелън“ (Carnegie Mellon University). Предназначен е да подпомага овладяването на редица езици за програмиране. Децата се запознаха с програмния език Snap, за управление на робота. Snap позволява лесно да се усвоят принципите на визуалното програмиране чрез работа с изображения, звуци и рисуване, дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация.

65000 обществени библиотеки в Европейския съюз – между тях и над 1000 български библиотеки – предоставят най-близката до всеки възможност за развитие на уменията извън формалното образование.

Семинарите се организират от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глоб@лни библиотеки - България” в сътрудничество с регионалните библиотеки в Перник, Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора, Търговище, Разград и с градската библиотека в Димитровград.

Снимки

 

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам