Начало Новини 115 г. от рождението на Светослав Минков
115 г. от рождението на Светослав Минков ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Вторник, 14 Февруари 2017 19:21

На 14 февруари 2017 г. от 11.30 ч. в читалнята на Регионална библиотека „Светослав Минков” бе представена мултимедийна презентация за живота и творчеството на Светослав Минков по повод 115 г. от неговото рождение.

Гости на събитието бяха осмокласнициот ОУ „Свети Иван Рилски” и тяхната преподавателка по български език и литература г-жа Даниела Петрова. Подготвената инициатива на Регионалната библиотека, която носи името на големия български писател и преводач е знак на почит към неговата личност и творчески постижения.

Роден през 1902 г. в гр. Радомир. Автор на произведения в жанровете диаболизъм и научна фантастика. Считан за „баща“ на модерната българска фантастика. Журналист с дългогодишна практика, като и коректор, редактор, главен редактор, библиотекар, книговодител. Основател на първото в света издателство, специализирано за фантастика – издателство „Аргус“. Неговият сборник с разкази „Синята хризантема“, издаден през 1922 г., e смятан за първата фантастична книга в България. Изявява се и като преводач, пише фейлетони и приказки за деца.

С Протокол № 1 от 21 януари 1983 г. Изпълнителния комитет на Окръжния народен съвет в града именува библиотеката в град Перник с името „Светослав Минков”.

Накрая на срещата учениците разгледаха подредена изложба, съдържаща библиотечни документи – книги и статии от периодични издания, а всеки един от присъстващите получи подготвена дипляна.

Презентацията можете да изтеглите като архив от тук

Снимки

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам