Начало Новини Обучения по „Краезнание и краеведска справочно-библиографска дейност” организира Регионална библиотека ”Светослав Минков”
Обучения по „Краезнание и краеведска справочно-библиографска дейност” организира Регионална библиотека ”Светослав Минков” ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Петък, 07 Април 2017 11:27

В рамките на пет дни се проведоха обучения по „Краезнание и краеведска справочно-библиографска дейност” за читалищните библиотекари и секретари на читалища в област Перник.

На 20.03.2017 г. обучението се проведе в гр. Радомир, на 24.03.2017 г. в гр. Брезник и на 04.04.2017 г., 05.04.2017 г. и 07.04.2017 г. в гр. Перник. Лектори бяха Ива Кръстева, Петя Терзийска и Цветанка Костадинова.

Лекциите се провеждаха в две части. В първата част библиотекарите бяха информирани теоретично с: понятието „краезнание”; исторически бележки; основни библиотечно-библиографски дейности; обхват и характеристика на краеведски издания, местен печат и литература за местни дейци; издирване и подбор на документи с местно съдържание и произход; видове краеведски документи; аналитико-синтетична обработка на краеведски документи; класифициране на краеведски документи; организация на краеведските документи в справочно-библиографски апарат на библиотеката и информационни услуги с местно съдържание.

Втората част бе с практическа насоченост. Читалищните библиотекари се запознаха с: примерни библиографски описания на книга; на части от книга; сборник; на публикация в списание; на статия във вестник. Запознаха се и със създаването на добре организиран краеведски справочно-библиографски апарат и спецификата на подредба в изграждането на систематична-краеведска картотека; топографска картотека; картотека за местни дейци; календар за бележити дати и чествания и картотека книги с автограф. Обученията приключваха с колективно попълване на въпросник, целящ да се акцентира върху терминологията и спецификата на краеведската дейност в библиотеките. 

Снимки

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам