Начало Новини „Очи в очи с Иван Карадачки”
„Очи в очи с Иван Карадачки” ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Четвъртък, 27 Април 2017 12:08

Новата стихосбирка на поета Иван Карадачки- „Изгубени светове” събра много гости, почитатели и приятели на твореца в Арт салона на Двореца на културата.

Срещата „Очи в очи с Иван Карадачки” бе организирана съвместно от Регионалната библиотека „Светослав Минков” и Клубът на интелигенцията в Перник.
Поезията и топлите спомени за отминалите години направиха срещата с Карадачки много емоционална.

Поетът Иван Карадачки остави трайна диря в културния живот на Перник. Още първата му книга - „Нула часа”, написана през далечната 1972 г., показа зрелостта на поета, неговата самобитност и емоционалност. Карадачки е много характерен, много съвременен автор, който с таланта си се вписа трайно в литературния процес, подчерта водещият на литературната вечер Иван Йорданов.

Иван Карадачки не е продуктивен автор, публикува само, когато има какво да каже и не вдига врява около името си. Стиховете му са стойностни, а в новата си книга не изменя на поетиката си, както и на посланията си за любов и доброта. „Изгубени светове” е стихосбирка с много изповеден тон на една вътрешна равносметка и болка за днешната тъжна действителност. Така литературният критик акад. Благовеста Касабова представи новата книга на поета.

Публиката успя да се потопи в атмосферата на новата стихосбирка, от която авторът прочете няколко свои стихотворения. В замяна той получи стихове, приятелски спомени и топли думи от верните си приятели поети и писатели - Мария Владимирова, доц.д-р Валя Власева, Георги Драмбозов, Трендафил Василев, Лидия Николова и други.
В лудите години на съвместното им учителстване в Трънско го върна в спомените бившият директор на Регионалната библиотека Иван Зрънчев.
В края на вечерта част от публиката получи „Изгубените светове” на Карадачки с автограф.
Иван Карадачки е родом от кюстендилското село Соволяно. Свързва живота си с нашия край като работи като учител, средищен директор и окръжен инспектор по български език и литература. Бил е председател на Окръжния съвет за изкуство и култура в Перник. Кариерата му минава и през Комитета за изкуство и култура, Комитета за печата при Министерски съвет и Министерството на отбраната. Има издадени няколко книги сред които „Нула часа”, „Фронтова територия”, „Открито море”, „С духа на детството живея”, „Сърцето ми събужда времето”, „Кладенец във времето” и други. Миналата година Иван Карадачки навърши 80 години.

Снимки

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам