Начало Новини Среща с детския писател Кирил Назъров
Среща с детския писател Кирил Назъров ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Петък, 28 Април 2017 11:21

Срещата с детския писател Кирил Назъров сложи добър финал на празничните прояви в РБ „Светослав Минков”, посветени на Международния ден на детската книга 2-ри април и Международният ден на книгата 23-ти април.

С автора на популярни детски книжки се срещнаха малчуганите от ДГ № 8 „Изворче”. Малко по-късно в Голямата читалня на библиотеката с Кирил Назъров разговаряха деца от група „Звънче” от ДГ „Изворче” и първокласници от ОУ „Св.Иван Рилски”. Пред тях детската учителка от ДГ „Изворче” Нонка Кръстева представи някои от най-популярните книжки на писателя, а самият автор провокира малките с куп гатанки от най-новата си книга „Кратки загадки”. Първокласниците от ОУ „Иван Рилски” пък прочетоха някои от стиховете на автора, които си бяха избрали и му зададоха много въпроси. Някои от децата получиха книжки с автограф от Назъров.
Родното място на Кирил Назъров е петричкото село Драгуш. Работил е като учител,бил е драматург на Благоевградския куклен театър, редактор на сп. "Картинна галерия" и гл. редактор на най-популярното детско списание у нас "Славейче". Член е на Съюза на българските писатели, като е бил председател на Детската секция към Съюза. Пише предимно за деца, като публикува книги със стихове, гатанки и проза: "Ловец на дъжд" (1975), "Ало, Слънчице" (1978), "Скороговорки" (1979), "Хоровод" (1980), "Петльов часовник" (1981), "Барабанче бъбриво" (1985), "Къщурка и Щурка" (1985), "Незабравки" (1986), "Сети се ти" (1986), "Буквички скокливи" (1989), "Слънчова шега" (1989), "Вълшебствата на детската градина (1990), "Сто чуденки за чудене" (1993), "Весело букварче" (1994), "Цветница" (2004). Автор е на книгите с приказки: "Приказки за една нощ" (1982), "Пчелария" (1983) и "Приказките на заспивко" (1986), както и на детската пиеса "Звездните мечки", която печели национална награда за драматургия през 1983 г. С национални награди са отличени и книгите му "Хоровод", Пчелария", "Барабанче бъбриво", "Приказките на Заспивко", "Сто чуденки за чудене". С книгата си "Цветница" става първият лауреат на Националната награда за детска литература "Петя Караколева". Стихотворения и гатанки от Кирил Назъров са включени в учебниците за І, ІІ, ІІІ и ІV клас.

Снимки

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам