Начало Новини Ученици от СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон” в Регионална библиотека „Светослав Минков”
Ученици от СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон” в Регионална библиотека „Светослав Минков” ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Сряда, 09 Май 2018 17:57

В Читалнята на библиотеката ученици от СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон” научиха какви интересни материали, свързани с историята на град Перник и областта, се пазят в отдел „Краезнание”.

За Перник, който е с хилядолетна история, относно първите заселници и първите писмени сведения за заселването на областта, за изграждането на „пернишката крепост”, която днес наричаме хълма „Кракра” по името на славния, болярин управлявал и отбранявал тази и още 35 крепости в околността. По-късното оформяне и разрастване на града вследствие добива на въглища. Построяването на първата електроцентрала; изграждането на първото улично осветление; създаването на първия граждански минен духов оркестър, първият работнически театър; произвеждането на първото българско стъкло и т.н.

Второкласниците разбраха още как се ползват краеведски материали, свързани с архитектурата на града ни. Изумление сред децата предизвикаха стари снимки на училището им, известно сред перничани като „Руското”. Началото на училището е поставено на 1 септември 1983 г. в сградата на СПУ „Христо Смирненски”, където се събира колектива на новосъздаденото ЕСПУ с преподаване на руски език – първото езиково училище в региона. От началото на 1986/87 учебна година училището се пренася в самостоятелна сграда, ползвана преди това от първото начално училище в Перник, която е и сграда на първата гимназия в Перник. С решение на НИПК от 5 март 2003 г. сградата на СУ „Д-р Петър Берон” е обявена за паметник на културата.

Второкласниците успяха да разпознаят много емблематични сгради, запечатани в стари снимки и да покажат колко много знаят за родния край. Всички те участват в клуб „Опознай родния край” по програма „Твоят час” и посещението в библиотеката бе едно от последните им занимания за учебната година.

Снимки

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам