Начало Новини Представяне на книгата "Забравените кметове и развитието на село и град Перник 1878 г.-1944 г."
Представяне на книгата "Забравените кметове и развитието на село и град Перник 1878 г.-1944 г." ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Петък, 22 Март 2019 08:31

На 19.03.2019 г. от 17.30 часа в малкия салон на Двореца на културата бе представена книгата " Забравените кметове и развитието на село и град Перник 1878 г.-1944 г”. Неин съставител е Румен Иванов.

Водещ на срещата бе Милена Симова - главен експерт в Държавен архив - Перник , а книгата представи Димитър Дойчинов.

Изследователският труд на Румен Иванов изважда на бял свят много дати и архивни документи, които се явяват липсващото звено - кои са били избраните кметове, които са управлявали града. Освен за Перник включени са и кметовете на съставните села влизащи в община Перник. Също така издирени са документи за назначаването на учители, училищни настоятели и отпускането на средства за построяване на училища. Установено е, че празникът на общината е отбелязван с бал на Антонов ден всяка година до 1948 г.

Книгата представлява четиво за историци изследователи и любознателни читатели. Авторът Румен Иванов завършва средно образование в Техникума по металургия и механотехника „Юрий Гагарин” със специалност „Топла обработка на металите”. След завършването през 1970 г. отбива редовна двегодишна военна служба в гр. Самоков. През 1973 г. започва работа по разпределение в МЗ „Струма” като пещар на електродъгова пещ в леярен цех. От 1976 г. започва работа във Завод за феромагнити - Перник като технолог, а от 1978 г. като началник на отдел „Норми и ефективно използване на материалите”. Поради приватизирането на предприятието напуска през 1994 г. и от 1996 г. започва работа в "Стомана" (ЕАД) – Перник като пещар на електродъгова пещ към Ремонтно-механичен цех, където остава до 2001 г. От 2001 г. до 2013 г. трудовият му стаж протича като работник на археологическите разкопки на РИМ – Перник. Женен, с две деца и четирима внуци.

Снимки

 

 

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам