Начало Новини Среща с писателката Зорница Иванова в Регионална библиотека „Светослав Минков”
Среща с писателката Зорница Иванова в Регионална библиотека „Светослав Минков” ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Вторник, 09 Април 2019 17:24

Срещата с детската писателка Зорница Иванова  в библиотеката бе част от събитията, организирани по повод Националната кампания за насърчаване на четенето, в рамките на която се провежда инициативата „Маратон на четенето”.

Книгата „Ели и тайната тетрадка” е втората на Зорница Иванова от поредицата „Феята Розичка и българските деца по света”, която тя представи пред третокласниците от ОУ „Св. Иван Рилски”. Миналата година тя отново бе гост в Регионална библиотека „Светослав Минков” с първата си книжка от поредицата – „Мая и концертът на талантите”. Книгата на младата авторка - „Ели и тайната тетрадка”  изключително много заинтригува децата с интересната история за българското момиче, което заедно с родителите си, наскоро се е преместило от България в град Бремен, Германия. Там Ели се чувства самотна в новото си училище, притеснява се да говори на немски и не знае как да се държи на това ново място. Момичето намира убежище у дома, в кухнята, където приготвя вкусни български гозби по бабините си рецепти, които е записала в една тайна тетрадка. Българската фея Розичка помага на Ели да преодолее своята неувереност, да остане вярна на себе си и да позволи на новите си съученици да я опознаят. Храбростта и доброто сърце на Ели й печелят приятели, които й помагат да организира парти и да покаже своите готварски умения. Всички с нетърпение очакват да вкусят българските гозби на Ели, но Клара, най-популярното момиче в класа, е решена да осуети партито. 

На срещата в библиотеката учениците разбраха, че „Ели и тайната тетрадка“ е история за смелостта да бъдеш верен на себе си, където и да се намираш, защото само така ще намериш своето място и ще спечелиш истински приятели. Всички активно обсъждаха, заедно с авторката, различните перипетии, през които минава Ели, добрите й постъпки и мъдрите съвети, които й дава Розичка.

Писателката Зорница Иванова  има и пернишки корени, тъй като детството й минава при баба и дядо в кв. Изток в Перник. Учи Международни икономически отношения в УНСС. След това заминава за САЩ, където учи магистратура по бизнес администрация в Университета в Северна Каролина. Тя остава известно време да работи там, като има намерение да се върне в България, но плановете й се променят. Среща любовта на живота си и се установява в Чикаго, където работи като бранд менижър в най-голямата шоколадова компания там- Hershey,s. В САЩ след като се раждат двете й деца, успява да реализира свой проект, наречен „Детство мое”, като снабдява децата на нашите сънародници в Щатите с детски книжки на български език. През 2016г. Зорница Иванова и семейството й напускат Америка и идват да живеят в България. Зорница продължава с мисията си, като вече пише детски книжки, а първата й книга „Мая и концертът на талантите” печели второ място в Националния конкурс за детска литература „ Да върнем книгите в ръцете на децата”, както и наградата за дебют на литературния конкурс „Южна пролет” в Хасково.

Снимки

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам