Начало Новини Представяне на книгата на Иван Зрънчев „Просветното дело в Трънско от Възраждането до наши дни”
Представяне на книгата на Иван Зрънчев „Просветното дело в Трънско от Възраждането до наши дни” ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Четвъртък, 09 Май 2019 16:36

Новата книга на Иван Зрънчев „Просветното дело в Трънско от Възраждането до наши дни” бе представена на 8-ми май от 17,30 часа в Малкия салон на Двореца на културата.

Организатори на премиерата бяха Регионалната библиотека „Светослав Минков”, НЧ „Елин Пелин- 1903 г” и Държавен архив- Перник. Книгата представи издателят Димитър Тонин.

Иван Зрънчев е роден на 26 март 1935г. в с. Цървище, Дупнишко. Завършва средното образование в Бобошево, после Учителския институт в Дупница. След казармата учителства в с. Реяновци, Трънско. Завършва задочно българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и е назначен за директор на гимназията в Трън. От 1970г. живее и работи в Перник- като директор на средно училище, инспектор по български език и литература в окръжния отдел „Просвета”, началник на отдел „Изкуство и култура” в Градския съвет. Петнадесет години е директор на Пернишката библиотека „Светослав Минков””, откъдето се пенсионира. През 2008г. Университетското издателство „Неофит Рилски” в Благоевград издава „Говорът на село Цървище, Дупнишко”- езиковедски труд, плод на петдесетгодишни проучвания на диалекта на родното му село. През 2011г. излиза от печат краеведското изследване „Реяновци, Трънско”.
Книгата„Просветното дело в Трънско от Възраждането до наши дни” проследява историческото развитие на учебното дело в Трънския край от появата на първите килийни училища през 70-те години на 18 век, неговото бурно развитие в годините след Освобождението от турско робство и злощастния му край след 200 години.

Снимки

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам