Начало Новини 100 години от рождението на Джани Родари
100 години от рождението на Джани Родари ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Понеделник, 26 Октомври 2020 18:03

Кой е Джани Родари и кои са неговите най- популярни книги за деца- това бе темата на днешната презентация на библиотекарите от Регионална библиотека „Светослав Минков” пред третокласници от ОУ „Св. Иван Рилски”.

Точно днес- 23-ти октомври, се навършват 100 години от рождението на известният детски писател. Един от най-добрите разказвачи на истории за деца е любим писател на няколко поколения. От живота на италианеца и от неговите невероятни герои бяха заинтригувани и децата от 3Аи 3Г клас.
Библиотекарят Юлияна Савова разказа любопитни истории за живота на писателя, за работата му като учител и журналист и за неговите най- популярни книги за деца като „Приключенията на Лукчо”, „Приказки по телефона”, „Джелсомино в страната на лъжците” и др. През 1970 г. писателят е удостоен с най-престижното отличие за детска литература – наградата „Андерсен“, наричана „малката Нобелова награда“, която му помага да спечели световна известност.
Продавачът на надежда - Джани Родари, пише и една интересна книга, наречена „Граматика на фантазията”, в която дава ценни съвети как се съчиняват интересни истории и приказки. Третокласниците се упражниха в задачата да измислят история, свързана с един крокодил. Библиотекарите им дадоха и занимателно домашно, свързано с написването на една обща интересна история.

Срещата бе част от инициативите по проект „Библиотеките като образователна среда“ от националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, по който ОУ „Св. Иван Рилски” получи финансиране.

Снимки

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам