Начало Новини Иван Карадачки и новата му стихосбирка „От корена до вършето зелено”
Иван Карадачки и новата му стихосбирка „От корена до вършето зелено” ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Четвъртък, 24 Юни 2010 20:22

Регионална библиотека „Светослав Минков” на 22 юни 2010 г. от 17.30 ч. в читалнята проведе среща – разговор с Иван Карадачки.

Той е роден на 17 октомври 1936 г. в с. Соволяно, Кюстендилско. Завършил е Учителския институт, а след това и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Бил е проеподавател в трънските села и в Перник, инспектор по литература в нашия град, работил е и в Автономния културен институт „Иван Вазов” – София. Бил е председател на Окръжния съвет за изкуство и култура-Перник, работил е и в Комитета за култура в София. Член е на Дружеството на пернишките писатели. Автор на стихосбирките „Нула часа” /1972/, „Фронтова територия” /1978/, „Открито море” /1984/ и др. Освен това превежда поезия от руски и английски език. Негови са рецензиите на много художествени и документални книги.

На срещата бе представена новата му стихосбирка „От корена до вършето зелено”. Участие взеха проф. д-р Петър Петров, доц. д-р Константин Попов, Методи Бежански, много гости и приятели на Иван Карадачки.

Всички присъстващи имаха възможност да се доближат, както каза доц. д-р Константин Попов, до „неговата крилата поезия, пропита с изключителна човечност, с бликаща обич към красотата в природата и човека, но и с пареща болка от несправедливостите в живота. Всяка дума и всеки стих в поетичното царство на автора са оригинални и искрени, пропити с човешка топлота и висока образност, защото извират от неговото чувствително сърце и носят печата на един неповторимо лъчезарен и хуманен поет, който има своите безценни нравствени принципи, утвърдени в хилядолетната човешка история и осмиващи в най-висока степен живота на всеки човек”.

Методи Бежански сподели: „Новата му поетична книга разкрива неговата сложна сетивност – от тихата радост, през емоционалния изблик и екстаза, та до болката, гнева и острия сарказъм.

Естетическият идеал на поета Иван Карадачки е чист и ясен, непокътнат и ненакърним. Затова пък не е дидактичен и плакатен, а истински жив, заченат от искрени преживявания и вълнения...”.

В края на срещата-разговор Иван Карадачки подари на присъстващите новата си книга с автограф.

 

                      

 

Ние използваме "бисквитки", за да може нашият сайт да функционира правилно, да персонализираме съдържанието в него и да предоставим функции за социалните мрежи и анализ на нашия трафик.

Политика за поверителност Приемам